Hållbarhet

Metsä Kolo är en ansvarsfull spelare

Företagets värderingar och grundidé är ansvar, hållbar utveckling och viljan att bidra till vårt allas välbefinnande.

Ekologi, ansvar och naturvärden är vår grej och våra fasta principer. Vårt företagskoncept kretsar kring dessa värden och omfattar ett omfattande paket med miljövänliga produkter och tjänster som vi erbjuder till glädje för våra gäster.

Vi föredrar våra material högkvalitativa, inhemska alternativ. Vår största investering är inhemska textilier, sängar, futoner och sängkläder: Villa och Peite familjeföretag fårskinnsfiltar och kuddar och futons av hästhår, Finlayson lakan, Lapua Kankureiden skogshanddukar och MATRIs tysta sängar. Med dessa ger vi en exceptionellt ren, andningsbar och säker sovmiljö för din semester. Vi skämmer bort din hud och hår med en lokal Rubus Cosmeticsserie med naturlig kosmetika. Vår bastutvål innehåller inte syntetiska kemikalier, parfymer, parabener, plaster eller petrokemiska produkter. Våra rengörings- och tvättmedel är också fria från toxiner och syntetiska dofter. Tvätten torkas naturligt av solens och vindens kraft utan att slösa el och förbrukar textilier i onödan.

Vid matbordet föredrar vi också närproducerade råvaror organisk mat - där det är möjligt. Vi får färskt dricksvatten från en renad och renoverad gårdsbrunn. Vi värdesätter att stärka naturligt vatten.

Gamla varor och tuning av det gamla istället för att köpa en ny värderar vi. Alla inköp vägs noggrant och deras miljöpåverkan beaktas: material, giftfri, livscykel, hållbarhet, transport, jobb etc.  Tidlös och hållbar inhemsk design är värd oss. Våra bord är dekorerade Marimekon härliga dukar. Våra stugas golv är dekorerade med handgjorda inhemska trasmattorVi anställer lokalbefolkningen, eftersom samarbetet med byborna starkt ingjuter vår verksamhet i deras grannskap och i deras hjärtan.

En skogsgård som vi förvaltar ansvarsfullt kompenserar utsläpp från våra gästers resor. Vi berättar gärna mer om skogsvård. Den elektricitet vi använder är eko-el. Vi återvinner avfall (papper, kartong, glas, metall) och kompostbioavfall. Eldstäderna och bastun värms upp med trä från din egen skog. I alla våra aktiviteter säkerställer vi det vår miljö är ren även för kommande generationer och att den pittoreska Saariharju är bekväm att bo och besöka nu och i framtiden.

Nationella principer för hållbar turism utarbetade av Visit Finland är synliga i vår driftmiljö.

 

Olemme osa Green Care Finland -yhdistystä. Olemme sitoutuneet yhdistyksen eettisiin periaatteisiin: Luontosuhteeseen liittyviä periaatteitamme ovat mm. luonnon elvyttävyyden arvostaminen, kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut, paikallinen kulttuuri ja ihmiset sekä heidän elinkeinomahdollisuutensa kuin myös eläinten kunnioittaminen ja suojelu. Ammatillisuuteen perustuvia arvojamme taas ovat ammattimaisuus, menetelmien tavoitteellisuus ja vastuullisuus, laatu ja turvallisuus sekä yhteistyö toimijoiden kesken. Asiakassuhteissa keskiössä ovat puolestaan kokemuksellisuuden ja osallisuuden arvostaminen, ihmisoikeuksien ymmärtäminen ja hyväksyminen sekä luottamuksellisuus.

Olemme osa Green Care Finland -yhdistystä. Olemme sitoutuneet yhdistyksen eettisiin periaatteisiin: luonnon elvyttävyyden arvostaminen, kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut sekä paikallinen kulttuuri ja ihmiset sekä heidän elinkeinomahdollisuutensa. Toimintaamme leimaavat myös ammattimaisuus, menetelmien vastuullisuus, laatu ja turvallisuus sekä yhteistyö toimijoiden kesken kuin myös kokemuksellisuuden ja osallisuuden arvostaminen, ihmisoikeuksien hyväksyminen sekä luottamuksellisuus.

Olemme osa sateenkaariystävällistä We Speak Gay -yhteisöä. Yrityksemme on sitoutunut kohtelemaan vieraitaan sekä työntekijöitään kunnioittavasti ja yhdenvertaisesti sukupuoleen, rotuun, ihonväriin, ikään, kansalaisuuteen, uskontoon, kulttuuriin tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. We Speak Gay yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta entistä empaattisempi ja osallistavampi, maailman sateenkaariystävällisin maa.

Vi föredrar hög kvalitet och
ekologiska inhemska alternativ

Tyst sängar

Vi vill skämma bort våra gäster med en lyxig nattsömn. Vi har valt det finska familjeföretaget MATRI: s Hilja -sängar, som är handgjorda i vår egen fabrik av 100% naturmaterial. Materialsäkerhet är också kärnan i MATRI, varför alla deras produkter endast använder miljövänliga, certifierade material som produceras i Europa. Detta säkerställer en exceptionellt ren, andningsbar och säker sovmiljö.

Hästhår futoner

Vi vill skämma bort våra gäster med lugnande drömmar. Futonmadrassen ger kroppen ordentligt stöd så att musklerna inte behöver spänna sig medan de sover. Den perfekt andningsbara madrassen är gjord endast av rena naturmaterial. Med hästhår kan ett mycket hållbart och luftigt lager skapas i futonen, vilket ger lite ytmjukhet tillsammans med lager av ekologisk bomull och ull. Futonerna är handgjorda i Björneborg i samma familjeföretag där de ekologiska filtar och kuddar vi väljer också är från.

Filtar och kuddar

Vi vill skämma bort våra gäster med inhemska naturprodukter. Filtar och kuddar fyllda med finsk fårull är ett ekologiskt val, eftersom de bionedbryts i jorden. Ull är till sin natur brandsäker och kräver inte tillsats av brandskyddskemikalier och är annars en kemikaliefri produkt. Sängkläder svettas inte ens i varmt väder eftersom det förångar den fukt det absorberar effektivt och håller sig behagligt varm i kyla och fukt. Porin Villa ja Peite använder finskt hantverk för att göra plyschskräp från överskott av råvaror som produceras i närheten.

Påslakan och örngott

Vi vill skämma bort våra gäster med mjuka lakan. Jesus lakan är gjorda för att hålla, uppleva och se mycket, även i generationer. Materialet i linne är vackert, hållbart och miljövänligt naturfiber. Linne är tungt, smidigt och styvare. Andningsbart linne behåller sin svalhet när det är varmt och värmer även på svalare platser. Tygets komfort och mjukhet ökar bara med tvätt. Finlayson ville göra de mest hållbara plåtarna i världen, för vilka de tog modellen av Turinhöljet som har överlevt till denna dag.

Handdukar

Vi vill skämma bort våra gäster med de bästa handdukarna. Lapua Kankureidens vävning är en nordlig design, inspirerad av Finlands rena och robusta natur. Familjeföretaget väver ansvarsfullt och respekterar miljön redan i fjärde generationen. Endast naturliga råvaror som linne och ull används. Textilier av hög kvalitet håller i årtionden när de sköts om.

EGEN tvål

Vi vill skämma bort våra gäster med den bästa hår- och hudvårdsprodukten. Inspirerad av det naturkosmetiska företaget Rubus Cosmetics som finns i vårt grannskap har vi utvecklat Metsä Kolos alldeles egna ekologiska tvål, naturligt utan syntetiska kemikalier, parfymer, parabener, plaster och petrokemiska produkter. Istället består vår tvål av rena, autentiska ingredienser som olika organiska vegetabiliska oljor. De aktiva ingredienserna i tvålen kommer från närliggande natur, den har utvecklats av Ranuan -krafter och produkten tillverkas också för hand i vår egen by i Saariharju - en riktig lokal produkt! Tvålen har Metsä Kolos egen renhornslogotyp, och i framtiden kan den också köpas av oss för hem- och presentbehov. 

Trasor

Vi vill skämma bort våra gäster med glada trasmattor. Våra kreditvävare Iris Sjöström från den svensktalande byn Spjutsund vid Sibbo-kusten har också vävt in använda lakan och kläder i vårt alpina hem. Hans underbara färgkombinationer övertygade även Iittalas köpare, och så föddes den internationella Iittalamattan som finns i Metsä Kolo. 

Vi föredrar högkvalitativa och ekologiska inhemska alternativ i våra material

Tyst sängar

Vi vill skämma bort våra gäster med en lyxig nattsömn. Vi har valt det finska familjeföretaget MATRI: s Hilja -sängar, som är handgjorda i vår egen fabrik av 100% naturmaterial. Materialsäkerhet är också kärnan i MATRI, varför alla deras produkter endast använder miljövänliga, certifierade material som produceras i Europa. Detta säkerställer en exceptionellt ren, andningsbar och säker sovmiljö.

Hästhår futoner

Vi vill skämma bort våra gäster med lugnande drömmar. Futonmadrassen ger kroppen ordentligt stöd så att musklerna inte behöver spänna sig medan de sover. Den perfekt andningsbara madrassen är gjord endast av rena naturmaterial. Med hästhår kan ett mycket hållbart och luftigt lager skapas i futonen, vilket ger lite ytmjukhet tillsammans med lager av ekologisk bomull och ull. Futonerna är handgjorda i Björneborg i samma familjeföretag där de ekologiska filtar och kuddar vi väljer också är från.

Filtar och kuddar

Vi vill skämma bort våra gäster med inhemska naturprodukter. Filtar och kuddar fyllda med finsk fårull är ett ekologiskt val, eftersom de bionedbryts i jorden. Ull är till sin natur brandsäker och kräver inte tillsats av brandskyddskemikalier och är annars en kemikaliefri produkt. Sängkläder svettas inte ens i varmt väder eftersom det förångar den fukt det absorberar effektivt och håller sig behagligt varm i kyla och fukt. Porin Villa och Peite använder finskt hantverk för att göra plyschskräp av lokalt producerade råvaror.

Påslakan och örngott

Vi vill skämma bort våra gäster med mjuka lakan. Jesus lakan är gjorda för att hålla, uppleva och se mycket, även i generationer. Materialet i linne är vackert, hållbart och miljövänligt naturfiber. Linne är tungt, smidigt och styvare. Andningsbart linne behåller sin svalhet när det är varmt och värmer även på svalare platser.
Tygets komfort och mjukhet ökar bara med tvätt. Finlayson ville göra de mest hållbara plåtarna i världen, för vilka de tog modellen av Turinhöljet som har överlevt till denna dag.

Handdukar

Vi vill skämma bort våra gäster med de bästa handdukarna. Lapua Kankureidens vävning är en nordlig design, inspirerad av Finlands rena och robusta natur. Familjeföretaget väver ansvarsfullt och respekterar miljön redan i fjärde generationen. Endast naturliga råvaror som linne och ull används. Textilier av hög kvalitet håller i årtionden när de sköts om.