Värt att göra i naturen

Våra bästa tips för Metsä Kolos förtrollande natur och de mest intressanta platserna att besöka i de omgivande områdena. 

Skogspromenad
Välkommen till Metsä Kolos viltstigar för en lugn skogspromenad för att fräscha upp dig mitt i naturen, känna naturen och lära känna dig själv i tystnaden och lugnet i naturen, där buller och liv i den moderna världen inte når. Här kan du välja din egen väg och följa dina önskemål. Om du vill vara mer förberedd, har Ranua vandringsleder till hands.

 

Vandring och camping
Ranuas natur är en oupptäckt gömställe. Så kom och hitta din egen jordgubbsplats och njut av att gå din egen väg genom fantastiska naturområden. Definitivt värt att nämna är den magnifika Simojärvi-Soppana naturpark och bevarandeområde. Där sprider sig naturen framför dig, allt från robusta klippor till klarvattensjöar och grunda träsk. Skogscykel- och vandringsleder planeras för området under sommar och vinter. Det finns redan bodar, en hydda, fyrverkerier och campingplatser. Som en extra tjänst till Metsä Kolo kan vi erbjuda boende för resan. Området ligger cirka 19 km från Metsä Kolo. 

Skogscykling
Ranuas rikedom är dess orörda och oupptäckta natur, och kommunen utvecklas i snabb takt som en destination för välbefinnande. I vandringsområdet Simojärvi-Soppana kan du uppleva varierad terräng medan du njuter av lugnet, eftersom området är en oupptäckt pärla. Ta med en karta och en kompass, föråldrade rutter kommer att renoveras sommaren 2021. Erfarna vandrare kommer att kunna uppleva oupptäckta vägar, så att deras egen fred garanteras. Det finns dock bodar, bodar, lägereldar och campingplatser i området. Området ligger cirka 19 km från Metsä Kolo. 70 km bort ligger Syöte, där du hittar markerade rutter i olika längder och nivåer för nybörjare till erfarna cyklister, samt en helt ny liftcykelpark som möjliggör ”sommerskidåkning” på baksidan av en cykel. Du kan utforska alla vandringsleder i Ranua här.

Njut av Lapplands natur i Metsä Kolo

Vårt boende ligger mitt i naturen, så bärmarkerna öppnas precis framför dina ögon när du kliver ut genom dörren. Det finns gott om val från blåbär, lingon och kråkbär till sylt och tranbär. 

Du kan också bonga på gården vilda djur och växter såsom flugor, harar och vass, kricka och rådjur, för att inte tala om mindre skogsvandrare, till exempel myror, vars liv och rörelse är roligt att följa medan de lär sig om naturens underbara värld. Det finns också mycket fri rörlighet i området ren på sommaren och hösten.

Det finns också några på innergården träd som är lämpliga för klättring, så landskap kan också ses ovanför marken. Tentsile - tält i trädet erbjuder till och med ett särskilt spännande och minnesvärt sovalternativ i ett träd! 

Hur skulle det låta hus konstruktion i skogen? Kottarna kan användas för att även en hel flock konor ska gå runt i stugan genom att fästa fyra pinnar på grankonen som kofötter.

De stora landområdena i Metsä Kolo erbjuder också otaliga möjligheter för vandring. Du kan packa din egen lunch för en mellanmålstur i skogen - eller, om du föredrar det, till lägerelden på gården eller till och med till piren vid vattnet. Vi erbjuder också färdiga picknickpaket mot en extra avgift, precis som bäst passar dig.

Ved i sig är en av de mest minnesvärda upplevelserna vi erbjuder, börjar med att samla kvistar och kvistar och slutar med stekning av korv, pinnbullar eller pannkakor?

Lugn i Saarijärvi

Saarijärvi, som omger Metsä Kolo, erbjuder möjligheter till en mängd olika tidsfördriv. Låg snöblandat regn är barnvänligt, så simning är ett måste på sommaren.

Roddbåt står till ditt förfogande och flytvästar kan hyras för 5 € styck. Stor storlek Vår SUP -bräda erbjuder glädje för hela familjen i form av kajakpaddling och tricks (extra kostnad).

Maskfiske kan vara en upplevelse från avverkning av ett litet träd till byggstenarna i en fisk och gräva maskar.

Till pråmen att göra och simma kan vara ett tidsfördriv. Jobbet börjar med en bit av den tjocka barken på ett gammalt tall, eller bark, som flyter med en kniv i form av en båt. Du kan sedan fästa en träpinne på båten som mast och leta efter ett lämpligt trädblad på masten som ett segel. Det är trevligt att simma båten på stranden och se den svänga på vågorna, eller i en flödande bäck.

Bärplockning och svampplockning

Traditionellt har varje människas rättigheter en unik möjlighet att samla bär och svamp i Lapplands känsliga natur. Du får njuta av skogens läckerheter, som är ren och hälsosam lokal och ekologisk mat, full av vitaminer och mineraler. Samtidigt får du utmärkt träning i en naturlig miljö som i sig ger positiva effekter på både kropp och själ, t.ex. sänka blodtrycket och lindra stress. Bärplockning och svampplockning passar alla åldrar, både ensamma och tillsammans. Se Ranua vandringsleder här.

Bärplockning

Utrustningen är tillräckligt med gummistövlar och en hink, som vi kan hitta på lån om det behövs. Om du vill kan vi också låna en bärplockare, som har sin egen version för vuxna och barn. Mygggift eller avstötningsmedel kan behövas. Lack, blåbär, kråkbär, lingon och tranbär finns på Metsä Kolos mark - i mognadsordning. Bärsäsongen börjar med en kulle, vars plockningssäsong varar från mitten av juli till början av augusti. Ranua är känd som en fängelse, mer information kan hittas härifrån.

Svampning

Det viktigaste vid svampplockning är att endast identifierade matsvampar plockas för att äta. Genom oss kan du boka en lokal, utbildad svampguide med dig och uppleva höstskogens överraskningar och upptäckarglädjen på ett säkert sätt. 

Svampar lever mestadels under jorden eller inne i ett ruttnande träd. Under gynnsamma förhållanden växer svamp nästan överallt i skogen. På torr höst (efter en regnig sommar) kan man dock hitta de bästa svampplatserna på träskens, korpskogarnas, mossar, källvattenspunkter och skuggiga norra sluttningar istället för tygskogar. På mycket torra hösten kan svamp till och med hittas längst ner i diken.

För utrustningen för svampresan behöver du gummistövlar, en uppsamlingsbehållare, helst en luftig, korgkorg, och även en svampkniv, med vilken svampen rengörs från skräp och de dåliga delarna skärs av redan i skogen. Svamparter i området inkluderar tratt vide, olika tats, öronsvampar, rost och haperos.

Fältidrott

Ranua har varit bebodd sedan stenåldern, då försörjningen skaffades från skogar och vattenvägar. Från 1600 -talets vildmarksbesökare kom de lokala vildmarksfolket, vars fotspår kan spåras i jakt- och fisketräd i områdets orörda natur, vars rikedomar ligger inom räckhåll för Metsä Kolo.

Jakt

Jägare (även med rosett) och fiskare är varmt välkomna till Metsä Kolo för att njuta och njuta! Omfattande statliga jaktmarker ligger i Ranua, vi bor bekvämt i frid i naturen i en traditionell jägarstuga. Efter överenskommelse har våra gäster möjlighet att jaga småvilt i en privat skog. Jaktmarkerna är uppdelade i två tomter, den första ligger på tomten och fortsätter till andra sidan viken för boende. En av tomterna ligger cirka fyra km bort vid samma sjö, och fortsätter till Hietajärvi -sidan. I den gamla blandskogen vid Korteenoja, som är ungefär en kilometer lång, har fåglarna roat sig.

När du kliver ut genom dörren till ditt semesterboende har du direkt tillgång till skogen, totalt 130 ha. Tomterna kan också bekvämt nås med roddbåt eller bil längs Hietajärventie. Vi tar ut en extra avgift på 35 EUR för att besöka djuren. Den traditionella lilla timmerstugan är lämplig för husdjur. Matris mjuka ullsäng är också reserverad för din jakthund. NOTERA! En katt bor på tomten. Mer information om jakt i Ranua. 

Fiske

I vattnen i Metsä Kolo och Ranua kan du fiska och isfiska med allas rätt. För annat fiske än fiske och isfiske måste en 18-64-åring betala en avgift för förvaltning av fiske. Relevanta fiskekort säljs i Forststyrelsens webbutik. Köp köpstillstånd Eräluvat.fi service. För redskapsfiske, till exempel nätfiske, behöver du tillstånd från ägaren till vattenområdet, som du kan få mot en mindre avgift från Metsä Kolo. Tillstånd för statligt vatten kan erhållas från Forststyrelsens Eräluva webbutik.

Metsä Kolo har en glasfiberbåt till ditt förfogande. Flytvästar finns tillgängliga mot en extra kostnad (5 € / styck) - västar för spädbarn finns också. Ett fiskröjningsbord finns på plats, men för tillfället (sommaren 2021) behöver du ditt eget fiskeredskap.

Metsä Kolos egna vattendrag erbjuder t.ex. abborre, gädda, braxen och löven. Samma fisk stiger från norra och klara vattnet i sjön Hietajärvi. Om du vill ha ännu bättre kanter, gå till Ranuas mest populära fiskeställen, Simojärvi och Simojoki, där du bor ditt eget, naturligt ökande laxbestånd. I Simojärvi kan däremot upp till 13 fiskarter hittas, t.ex. gädda, sik, sallad och sjööring. Om Simojoen

Områden

Ranua

Omfattande information om Ranuas attraktioner, aktiviteter och naturliga möjligheter hittar du här: visitranua.fi

Ranua Zoo

Denna nordligaste djurpark i Finland presenterar ett 50 -tal nordliga och arktiska vilda djur. Parkens absoluta attraktion är isbjörnen. Läs mer om djurparken

Ranuan -museer

Besök Pastoral- och församlingsmuseet och Saukkojärvi Homeland and School Museum. Läs mer om museer 

Japanitalo

Japan House i Ranua är ett annorlunda utflyktsmål särskilt för älskare av japansk kultur, men också för estetiker. Huset är nämligen ett mästerverk av arkitektur och omges av pittoresk, ren natur. Huset rymmer en utställning och ett bibliotek med fackböcker med japanskt tema samt huvudsakligen japanskt skönlitteratur och är värd för olika evenemang som restaurangdagar för att uppleva japanska kulinariska upplevelser. Läs mer om Japanitalo

 

Susimaa

Ett besök i Susimaa mitt i en lappskog, långt från grannarna, är en mycket unik upplevelse. Denna varghundsreservat och ekodel grundades av ett par som en gång flyttade från Österrike till Finland och hittade sin egen jordgubbsplats i Lappland, Ranua. Den röda tråden i familjelivet med naturen är strävan efter största möjliga grad av självförsörjning och oberoende från yttre källor. Deras filosofi att leva med hundvargar är att djur är deras viktigaste lärare och prioritet nummer ett. Gården är hem för många andra djur som hund, katt, höns, vaktel, kaniner, getter och får. Läs mer om Susimaa

Farlig renodling, besök

Genom att besöka Vaara renodling kan du bekanta dig med den traditionella lappländska industrin, renskötsel. Du får mata djuren själv.

Restauranger

Arctic Guesthouse & Igloos erbjuder lokal och finsk mat.

Wild Arctic Restaurant utvecklar vilda smakupplevelser av finsk natur (svamp, vilt, fisk och bär).

Asian Street Food av Sara Hillator säljer asiatiska take away -rätter. 

Pizzaplatser är Bakery-Café Skynda dig Raja, hotell Ilveslinna restaurang och Cafe & Bistro Bubo MurMur Castle, i Ranua Zoo. I det senare kan du också njuta av hamburgare, och alla tre erbjuder lunch utöver pizza.

Posio

Hela dagen destination kan hittas i grannstaden Posio, mindre än 50 km bort, med mycket att se och göra tack vare dess fantastiska natur och konstnärliga och kulturella erbjudanden.

Pentiks destinationer

Posio är hem för den berömda Pentik -keramiken, kulturcentret Pentik Hill. Komplexet innehåller en fabriksbutik, ett museum, en utställning och ett gott lunchcafé. Pentik -temat fortsätter i den magnifika Pentikherrgården, 20 km från Posio i Timisjärvi. Byggnaden är en pittoresk byggnad som renoverats från en tidigare renodling till ett konsthem, en gäststudio och en utställnings- och evenemangsplats. Utforska Pentiks destinationer 

Restaurang Tapio

Posio har också - överraskande nog - en topprestaurang, Tapio, som erbjuder ren, lokal mat - med entusiasm och ambition. Kvaliteten på maten och restaurangupplevelsen är fantastisk. Läs mer om Tapio

Korpihilla

Oförglömliga smakupplevelser erbjuds också av den charmiga och idylliska Korpihilla från Posio. Herrgårdskaféets erbjudande bygger på rena och högkvalitativa råvaror, till exempel lapplands vilda bär, vilda örter, svamp, fisk och vilt. På herrgårdsbutiken kan du köpa läckra handgjorda, bär- och växtbaserade hantverksdelikatesser för att ta med hem och gåva. Läs mer om Korpihilla

Korouoma

Korouomas 30 km långa ravindal i Posio erbjuder varierade möjligheter för vandring, skidåkning och snöskor. Dess vinterisfall är fantastiska. Simojärvi-Soppana är ansluten till Korouoma på en 16 km lång rutt. Läs mer om Korouoma

Riisitunturi nationalpark

Upplev Riisitunturis magi året runt genom vandring, skidåkning eller snöskor. På vintern kommer du att förtrollas av kanonskogen, vilket är en magisk upplevelse, särskilt på månbelysta nätter. På sommaren kan du uppleva Europas mest spektakulära backar och Europas största källa, Lake Kitkajärvi. Läs mer om Riistuntunturi 

Rovaniemi

Denna huvudstad i Lappland och tomtens officiella hemstad erbjuder shopping, kultur (konst, musik, teater), museer och snabba aktiviteter varje dag på året. Museum och vetenskapscentrum Arktiskt tuggummi utställningar tar dig med på ett äventyr i Arktis. Forskningscenter Hackat ved bekanta dig i sin tur med skogarnas hemligheter. För konsthungriga människor är rätt adress Kulttuuritalo Korund och Rovaniemi Art Museum, som rymmer där. Barns favorit HopLop erbjuder fysisk glädje för de små i familjen, även för en hel dag. Glöm inte att passa Tomtens verkstadsbydär du får träffa den riktiga, riktiga jultomten varje dag på året. Du hittar dessa och många andra tips härifrån.

 

Inmatning

Finlands sydligaste bergsområde erbjuder många saker att se, göra och uppleva. Skidbackar och längdskidspår och kälkebacke Lumimaa för de yngre erbjuder vinterns glädjeämnen. På sommaren finns det många längder och nivåer av vandrings- och cykelleder till hands. Du kan till och med "åka skidor" från toppen av berget ner på baksidan av en cykel i en helt ny hisscykelpark. I området hittar du vildmarksstugor och bodar för övernattningar, vilopauser och matlagning.

Det finns också ett naturcenter vid porten till Syötte nationalpark, vars utställning berättar om samspelet mellan människa och natur i området sedan antiken. Centret ger också vägledning om olika naturstigar och vandringsleder i det omgivande området, och det finns också ett lunchcafé. Läs mer i flödet. 

Vi föredrar högkvalitativa och ekologiska inhemska alternativ i våra material

Tyst sängar

Vi vill skämma bort våra gäster med en lyxig nattsömn. Vi har valt det finska familjeföretaget MATRI: s Hilja -sängar, som är handgjorda i vår egen fabrik av 100% naturmaterial. Materialsäkerhet är också kärnan i MATRI, varför alla deras produkter endast använder miljövänliga, certifierade material som produceras i Europa. Detta säkerställer en exceptionellt ren, andningsbar och säker sovmiljö.

Hästhår futoner

Vi vill skämma bort våra gäster med lugnande drömmar. Futonmadrassen ger kroppen ordentligt stöd så att musklerna inte behöver spänna sig medan de sover. Den perfekt andningsbara madrassen är gjord endast av rena naturmaterial. Med hästhår kan ett mycket hållbart och luftigt lager skapas i futonen, vilket ger lite ytmjukhet tillsammans med lager av ekologisk bomull och ull. Futonerna är handgjorda i Björneborg i samma familjeföretag där de ekologiska filtar och kuddar vi väljer också är från.

Filtar och kuddar

Vi vill skämma bort våra gäster med inhemska naturprodukter. Filtar och kuddar fyllda med finsk fårull är ett ekologiskt val, eftersom de bionedbryts i jorden. Ull är till sin natur brandsäker och kräver inte tillsats av brandskyddskemikalier och är annars en kemikaliefri produkt. Sängkläder svettas inte ens i varmt väder eftersom det förångar den fukt det absorberar effektivt och håller sig behagligt varm i kyla och fukt. Porin Villa och Peite använder finskt hantverk för att göra plyschskräp av lokalt producerade råvaror.

Påslakan och örngott

Vi vill skämma bort våra gäster med mjuka lakan. Jesus lakan är gjorda för att hålla, uppleva och se mycket, även i generationer. Materialet i linne är vackert, hållbart och miljövänligt naturfiber. Linne är tungt, smidigt och styvare. Andningsbart linne behåller sin svalhet när det är varmt och värmer även på svalare platser.
Tygets komfort och mjukhet ökar bara med tvätt. Finlayson ville göra de mest hållbara plåtarna i världen, för vilka de tog modellen av Turinhöljet som har överlevt till denna dag.

Handdukar

Vi vill skämma bort våra gäster med de bästa handdukarna. Lapua Kankureidens vävning är en nordlig design, inspirerad av Finlands rena och robusta natur. Familjeföretaget väver ansvarsfullt och respekterar miljön redan i fjärde generationen. Endast naturliga råvaror som linne och ull används. Textilier av hög kvalitet håller i årtionden när de sköts om.