Luonnossa puuhastelua

Parhaat vinkkimme Metsä Kolon lumoavaan luontoon ja lähialueiden kiinnostavimpiin käyntikohteisiin. 

Metsäkävely
Tervetuloa Metsä Kolon riistapoluille verkkaiselle metsäkävelylle virkistymään luonnon keskelle, aistimaan luontoa ja tutustumaan omaan itseesi luonnon hiljaisuudessa ja rauhassa, jonne nykymaailman melu ja meteli eivät yllä. Täällä saat vapaasti valita oman polkusi ja kulkea mielihalujesi mukaan. Mikäli kaipaat valmiimpaa, Ranuan retkeilyreitit ovat ulottuvillasi.

 

Patikointi ja retkeily
Ranuan luonto on kohteena vielä löytämätön piilopaikka. Tule siis löytämään oma mansikkapaikkasi ja nauti oman polkusi kulkemisesta hienoissa luontokohteissa. Ehdottomasti mainitsemisen arvoinen on upea Simojärvi-Soppanan luontopuisto ja suojelualue. Siellä luonto levittäytyy eteesi vaihtelevana jylhistä kallioista kirkasvetisiin järviin ja mataliin soihin. Alueelle on suunnitteilla metsäpyörä- sekä patikkareittejä kesäksi ja talveksi. Tarjolla on jo laavuja, kota, tulistelu- ja telttailupaikkoja. Metsä Kolon lisäpalveluna voimme tarjota yöpymistarvikkeet retkeä varten. Alue sijaitsee noin 19 km päässä Metsä Kolosta. 

Metsäpyöräily
Ranuan rikkaus on sen koskematon ja löytämätön luonto, ja kunta kehittyykin kovaa vauhtia hyvinvointikohteena. Simojärvi-Soppanan retkeilyalueella pääset kokemaan vaihtelevia maastoja rauhasta nauttien, alue on nimittäin vielä löytämätön helmi. Ota kartta ja kompassi mukaan, sillä vanhentuneet reitit kunnostetaan kesällä 2021. Kokeneet retkeilijät pääsevät kokemaan löytämättömiä reittejä, jolloin oma rauha on taattu. Alueelta kuitenkin löytyy laavuja, tupia, tulenteko- ja telttailupaikkoja. Alue sijaitsee noin 19 km päässä Metsä Kolosta. 70 km päässä puolestaan sijaitsee Syöte, josta löytyy eripituisia ja -tasoisia merkittyjä reittejä aloittelijoista kokeneisiin pyöräilijöihin sekä upouusi hissipyöräilypuisto, joka mahdollistaa ”kesälaskettelun” pyörän selässä. Ranuan kaikkia retkeilyreittejä pääset tutkimaan tästä.

Nauti Lapin luonnosta Metsä Kolossa

Majoitustilamme ovat luonnon keskellä, joten marjamaat avautuvat heti silmien edessä ovesta ulos astuttaessa. Valinnanvaraa riittää mustikoista, puolukoista ja variksenmarjoista hilloihin ja karpaloihin. 

Pihapiirissä voi bongailla myös villieläimiä kuten kärppiä, jäniksiä ja riekkoja, teeriä ja metsoja puhumattakaan pienemmistä metsän kulkijoista, kuten muurahaisista, joiden touhuja on hauska seurata ja näin oppia samalla luonnon ihmeellisestä maailmasta. Alueella liikuskelee myös paljon vapaita poroja kesäisin ja syksyisin.

Pihapiiristä löytyy myös joitakin kiipeilyyn soveltuvia puita, joten maisemia on mahdollisuus tarkastella myös maan pintaa ylemmältä tasolta. Puuteltta tarjoaa jopa erityisen jännittävän ja mieleenpainuvan nukkumisvaihtoehdon puussa! 

Miltä kuulostaisi majan rakentaminen metsässä? Kävyistä voi askarrella vaikka kokonaisen käpylehmälauman käyskentelmään mökin ympäristössä kiinnittämällä kuusenkäpyyn neljä tikkua lehmän jaloiksi.

Laajat Metsä Kolon maat tarjoavat myös lukemattomia mahdollisuuksia retkeilyyn. Voitte pakata omat eväät eväsretkelle metsän siimekseen – tai niin halutessanne pihapiirin nuotiopaikalle tai vaikka laiturille veden äärelle. Tarjoamme myös valmiita piknikpaketteja lisämaksusta, ihan kuten teille parhaiten sopii.

Tulistelupuuhat itsessään ovat yksi tarjoamamme mieleenpainuva elämys, alkaen risujen ja oksien keräämisestä ja päätyen vaikka makkaran, tikkupullien tai lettujen paistoon?

Rauhoitu Saarijärvellä

Metsä Koloa ympäröivä Saarijärvi tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen ajanviettoon. Matala ranta on lapsiystävällinen, joten uinti on kesäisin ihan must-juttu.

Soutuvene on vapaasti käytettävissänne ja pelastusliivejä voi vuokrata 5 € kappalehintaan. Suurikokoinen SUP-lautamme tarjoaa riemua koko perheelle melomisen ja temppuilun merkeissä (lisämaksusta).

Mato-onginta voisi olla yksi elämys alkaen pienen puun kaadosta ongen rakennusaineiksi, matojen kaivamisineen.

Kaarnaveneen teko ja uittaminen voisi olla yksi ajanvietevinkki. Homma alkaa siitä, että palanen vanhan männyn paksua kuorta eli kaarnaa vuollaan puukolla veneen muotoiseksi. Veneeseen voi sitten kiinnittää puutikun mastoksi ja etsiä sopivan puunlehden mastoon purjeeksi. Venettä on mukava uittaa rannassa ja seurata sen keinuntaa laineilla, taikka virtaavassa purossa.

Marjastus ja sienestys

Perinteiset jokamiehenoikeudet tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kerätä marjoja ja sieniä Lapin herkässä luonnossa. Pääset nauttimaan metsän antimista, jotka ovat puhdasta ja terveellistä lähi- ja luomuruokaa, täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita. Samalla saat erinomaista hyötyliikuntaa luontoympäristössä, joka itsessään saa aikaan positiivisia vaikutuksia sekä kehossa että mielessä, esim. alentamalla verenpainetta ja lievittämällä stressiä. Marjastus ja sienestys sopivat kaikenikäisille, sekä yksin että yhdessä harrastettavaksi. Katso tästä Ranuan retkeilyreitit.

Marjastus

Varusteiksi riittävät kumisaappaat ja sanko, joita meiltä löytyy tarvittaessa pari lainaan. Halutessasi lainaamme myös marjanpoimuria, josta löytyy aikuiselle ja lapselle oma versionsa. Hyttysmyrkky tai -karkotin voi tulla tarpeeseen. Metsä Kolon mailta löytyy lakkaa, mustikkaa, variksenmarjaa, puolukkaa ja karpaloa – kypsymisjärjestyksessä. Marjastuskauden aloittaa hilla, jonka poimintakausi kestää heinäkuun puolivälistä elokuun alkupuolelle. Ranua tunnetaan hillapitäjänä, lisätietoa löytyy täältä.

Sienestys

Sienestyksessä tärkeintä on, että syötäväksi poimitaan vain tunnistettuja ruokasieniä. Meidän kauttamme voitkin varata mukaasi paikallisen, koulutetun sienioppaan ja pääset kokemaan syksyisen metsän yllätyksiä ja löytämisen riemua turvallisesti. 

Sienet elävät enimmäkseen maan alla tai lahon puun sisällä. Suotuisissa olosuhteissa sieniä kasvaa lähes kaikkialla metsissä. Kuivana syksynä (vähäsateisen kesän jälkeen) parhaat sienipaikat löytyvät kuitenkin kangasmetsien sijasta soiden reunamilta, korpimetsistä, rämeiltä, lähdevetisistä kohdista ja varjoisilta pohjoisrinteiltä. Erittäin kuivina syksyinä sieniä voi löytyä jopa ojanpohjilta.

Sieniretken varusteiksi tarvitset kumisaappaat, keruuastiaksi mieluiten ilmavan, punotun korin sekä lisäksi sieniveitsen, jolla sienet puhdistetaan roskista ja leikataan huonot osat pois jo metsässä. Alueen sienilajeja ovat muun muassa suppilovahverot, eri tatit, korvasienet, rouskut ja haperot.

Naapurikunnat

Ranua

Kattavasti Ranuan nähtävyyksiin, aktiviteetteihin ja luonnon tarjoamiin mahdollisuuksiin pääset tutustumaan täältä: visitranua.fi

Ranuan eläinpuisto

Tämä Suomen pohjoisin eläinpuisto esittelee noin 50 pohjoista ja arktista villieläintä. Puiston ehdottomana vetonaulana on jääkarhu. Lue lisää Eläinpuistosta

Ranuan Museot

Vieraile pappila- ja pitäjämuseossa sekä Saukkojärven kotiseutu- ja koulumuseossa. Lue lisää museoista 

Japanitalo

Ranualla sijaitseva Japanitalo on erilainen retkikohde erityisesti japanilaisen kulttuurin ystäville, mutta myös esteetikoille.  Talo on nimittäin arkkitehtoninen taidonnäyte ja sitä ympäröi kuvankaunis, puhdas luonto. Talosta löytyy näyttely ja japaniaiheisten tietokirjojen sekä lähinnä japaninkielisen kaunokirjallisuuden kirjasto ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten ravintolapäiviä, jolloin pääsee kokemaan japanilaisia kulinaarisia elämyksiä. Lue lisää Japanitalosta

 

Susimaa

Vierailu Susimaassa lappilaisen metsän keskellä, kaukana naapureista, on hyvin ainutlaatuinen kokemus. Tämän susikoirien turvapaikan ja ekofarmin perusti aikoinaan Itävallasta Suomeen muuttanut pariskunta, joka löysi oman mansikkapaikkansa Lapista, Ranualta. Punaisena lankana perheen elämässä luonnon kanssa on pyrkimys mahdollisimman suureen omavaraisuuden asteeseen ja ulkopuolisista lähteistä riippumattomuuteen. Heidän filosofiansa koirasusien kanssa asumisesta on että eläimet ovat heidän tärkeimpiä opettajiaan ja ykkösprioriteetti. Farmilla asustelee monia muitakin eläimiä, kuten koira, kissa, kanoja, viiriäisiä, kaneja, vuohia ja lampaita. Lue lisää Susimaasta

Pikkuahon porotila, vierailu

Pikkuahon tilalla sijaitsee poromies Miikan porotarha, jossa on mahdollista tutustua poronhoitoon ja pääset myös ruokkimaan poroja lähietäisyydeltä. 

Ravintolat

Arctic Guesthouse&Igloos tarjoaa paikallista ja suomalaista ruokaa.

Wild Arctic Restaurant kehittelee villejä makuelämyksiä Suomen luonnosta (sieniä, riistaa, kalaa ja marjoja).

Asian Street Food by Sara Hillatorilla myy aasialaisia take away -annoksia. 

Pizzapaikkoja ovat Leipomo-Kahvila Kiireen Raja, hotelli Ilveslinnan ravintola ja Cafe & Bistro Bubo MurMur-linnassa, Ranuan Eläinpuiston alueella. Viimeksi mainitussa pääset herkuttelemaan myös burgereilla, ja kaikki kolme tarjoavat pizzan lisäksi muutakin lounasta.

Posio

Koko päivän kohde löytyy naapurikunnasta Posiolta, vajaan 50 kilometrin päästä, jossa on paljon näkemistä ja tekemistä huikean luontonsa ja taide-ja kulttuuritarjontansa ansiosta.

Pentikin kohteet

Posiolla sijaitsee kuuluisien Pentikin keramiikka-astioiden koti, kulttuurikeskus Pentik-mäki. Kokonaisuuteen kuuluvat tehtaanmyymälä, museo, näyttely ja hyvä lounaskahvio. Pentik-teema jatkuu edelleen upeassa Pentik-kartanossa 20 km päässä Posiolta Timisjärvellä. Rakennus on entisestä porotilasta taidekodiksi, vierasateljeeksi sekä näyttely- ja tapahtumapaikaksi remontoitu pittoreski rakennus. Tutustu Pentikin kohteisiin 

Ravintola Tapio

Posiolta löytyy –  yllättävästi – myös huipputason fine dining-ravintola Tapio, joka tarjoaa puhdasta, paikallista ruokaa – innolla ja kunnianhimolla. Ruuan laatu ja ravintolaelämys ovat tähtitasoa. Lue Lisää Tapiosta

Korpihilla

Unohtumattomia makuelämyksiä tarjoaa myös viehättävä ja idyllinen Korpihilla Posiolta. Kartanokahvilan tarjonta perustuu puhtaisiin ja korkealaatuisiin raaka-aineisiin, kuten Lapin luonnonmarjoihin, villiyrtteihin, sieniin, kalaan ja riistaan. Kartanopuodista voi ostaa kotiin viemisiksi ja lahjatarpeiksi herkullisia käsintehtyjä, marjaisia ja yrttisiä artesaaniherkkuja. Lue lisää Korpihillasta

Korouoma

Korouoman 30 km pitkä rotkolaakso Posiolla tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet retkeilyyn patikoiden, hiihtäen ja lumikenkäillen. Sen talviset jääputoukset ovat huikeita. Simojärvi-Soppana on yhdistettynä Korouomaan 16 km pituisella reitillä. Lue lisää Korouomasta

Riisitunturin kansallispuisto

Koe Riisitunturin ympärivuotinen taika patikoiden, hiihtäen tai lumikenkäillen. Talvella sinut lumoaa tykkymetsä, joka erityisesti kuutamoöinä on suorastaan maaginen kokemus. Kesällä pääset kokemaan Euroopan mahtavimmat rinnesuot ja Euroopan suurimman lähteen, Kitkajärven. Lue lisää Riistuntunturista 

Rovaniemi

Tämä Lapin pääkaupunki ja joulupukin virallinen kotikaupunki tarjoaa ostosmahdollisuuksia, kulttuuria (taidetta, musiikkia, teatteria), museoita ja vauhdikasta tekemistä vuoden jokaisena päivänä. Museo ja tiedekeskus Arktikumin näyttelyissä pääset seikkailulle arktisille alueille. Tiedekeskus Pilke puolestaan perehdyttää sinut metsien saloihin. Taiteennälkäisille oikea osoite on Kulttuuritalo Korundi ja siellä majaileva Rovaniemen taidemuseo. Lasten suosikki HopLop tarjoaa liikunnallista riemua perheen pienimmille vaikka kokonaiseksi päiväksi. Unohtaa ei sovi Joulupukin Pajakylää, jossa pääset tapaamaan sitä aitoa, oikeaa Joulupukkia vuoden jokaisena päivänä. Nämä ja paljon muita vinkkejä löydät täältä.

 

Syöte

Suomen eteläisin tunturialue tarjoaa monenmoista näkemistä, tekemistä ja koettavaa. Talven riemuja tarjoavat laskettelurinteet ja hiihtoladut sekä pienemmille Lumimaan pulkkamäki. Kesällä puolestaan ulottuvillasi on monenpituisia ja -tasoisia reittejä patikointiin ja pyöräilyyn. Pääset jopa ”laskettelemaan” tunturin huipulta alas pyörän selässä upouudessa hissipyöräilypuistossa. Alueelta löytyy erätupia ja laavuja yöpymiseen, taukopaikoiksi ja ruoanlaittoon.

Syötteen kansallispuiston portilta löytyy myös luontokeskus, jonka näyttely kertoo ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta alueella jo ammoisina aikoina. Keskuksesta saa myös opastusta erilaisille luontopoluille ja retkeilyreiteille lähiympäristössä, ja siellä on lounaskahvilakin. Lue lisää Syötteestä. 

Suosimme materiaaleissamme laadukkaita ja ekologisia kotimaisia vaihtoehtoja

Hilja-vuoteet

Haluamme hemmotella vieraitamme ylellisillä yöunilla. Olemme valinneet meille sängyiksi suomalaisen perheyrityksen MATRIn Hilja-vuoteet, jotka on valmistettu käsityönä omassa tehtaassa 100% luonnonmateriaaleista. Materiaalien turvallisuus on myös MATRIlla sydämen asia, siksi kaikissa heidän tuotteissaan on käytetty ainoastaan Euroopassa ympäristöystävällisesti tuotettuja, sertifioituja materiaaleja. Tämä takaa poikkeuksellisen puhtaan, hengittävän ja turvallisen nukkumisympäristön.

Hevosenjouhifutonit

Haluamme hemmotella vieraitamme rauhottavilla unilla. Futon patja antaa keholle kunnon tuen, jotta lihasten ei tarvitse jännittyä nukkuessa. Erinomaisesti hengittävä patja valmistetaan vain puhtaista luonnonmateriaaleista. Hevosenjouhella futoniin saadaan luotua hyvin kestävä ja ilmava kerros, joka tuo pientä pintapehmeyttä yhdessä luomupuuvilla- ja villakerrosten kanssa. Futonit valmistetaan Porissa käsityönä samassa perheyrityksessä josta meidän valitsemamme ekologiset peitteet ja tyynyt ovat myös kotoisin.

Peitot ja tyynyt

Haluamme hemmotella vieraitamme kotimaisilla luonnontuotteilla. Suomen lampaan villalla täytetyt peitot ja tyynyt ovat ekologinen valinta, sillä ne hajoaa biologisesti maaperässä. Villa on luonnostaan paloturvallinen eikä siihen tarvitse lisätä palonsuojakemikaaleja ja on muutenkin kemikaalivapaa tuote. Petivaatteet eivät hiosta kuumallakaan säällä sillä ne haihduttavat imemänsä kosteuden tehokkaasti ja pysyvät kylmässä ja kosteassa mukavan lämpiminä. Porin Villa ja Peite valmistaa kotimaisena käsityönä lähellä tuotetuista raaka-aineista muhkeat pehkut.

Pussilakanat ja tyynynpäälliset

Haluamme hemmotella vieraitamme pehmoisilla pellavalakanoilla. Jesus-pellavalakanat ovat tehty kestämään, kokemaan ja näkemään paljon, jopa sukupolvien yli. Materiaalina pellava on kaunis, kestävä ja ympäristöystävällinen luonnonkuitu. Pellava on kankaana painavaa, sileää ja jäykemmin laskeutuvaa. Hengittävä pellava säilyttää viileytensä kuumalla ja lämmittää viileämmässäkin.
Kankaan mukavuus ja pehmeys vain lisääntyvät pesukertojen myötä. Finlayson halusi valmistaa maailman kestävimmät lakanat, joihin he ottivat mallia tähän päivään säilyneestä Torinon käärinliinasta.

Pyyheliinat

Haluamme hemmotella vieraitamme parhailla pyyheliinoilla. Lapuan Kankureiden kudonta on pohjoista designia, jonka inspiraatio syntyy Suomen puhtaasta ja karusta luonnosta. Perheyritys kutoo vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen jo neljännessä polvessa. Käytössä on vain luonnollisia raaka-aineita kuten pellavaa ja villaa. Laadukkaat tekstiilit kestävät oikein hoidettuna vuosikymmeniä.