Medarbetaren i Metsä Kolo

Jag är Kirsi Timonen, från Panasjärvi, Ranuas granne. Jag är en översättare med utbildning och har gjort min huvudsakliga karriär i expertpositioner på Nokia i Uleåborg. Efter att jag blev familj började jag verkligen drömma om utvandring. Efter gropens födelse gick drömmen i uppfyllelse. Vår ursprungliga idé var att återvända till min och min makes hemregion vid sjön Pudasjärvi, men livet tog oss några kilometer från gränsen till Pudasjärvi, till Ranua Kelankylä.

Åren gick och barnen växte upp tills min föräldraledighet tog slut. Frågan uppstod: "Vad nu?" Jag började undra vad som verkligen och genuint intresserade mig och vilka möjligheter min nya bostad skulle ha. Jag hade redan på vägen från media följt turismens tillväxt i området, och industrin började intressera mig. Så 2018 ansökte jag om och gick in på utbildningsprogrammet Employee for Tourism som anordnades av Lapplands universitet.

Ytterligare ett par års tystnad följde innan det började hända. I januari 2021 såg jag en historia i Kuriren med titeln ”Skogen i Kolo kommer nära naturen. Från att köpa en familjeskog till att bli en lokal turistentreprenör ”. När jag läste berättelsen växte mitt intresse bara och jag tyckte att det här lät som det ansvarsfulla naturturismjobbet jag drömt om.

En månad senare ringde jag Alexandra för att jag ville höra mer om Metsä Kolo. Då trodde jag fortfarande inte på jobbmöjligheterna, för Kuriren hade berättat för mig hur Korona hade slagit till vid en dålig tid för företaget. Men genom och efter olika kurvor var jag så glad att jag kunde starta en arbetsprov på Metsäläinen i Lappland i slutet av april 2021.

Baserat på denna korta erfarenhet kommer mitt arbete att vara snyggt varierat, varierat och mycket intressant, eftersom jag kommer att kunna dyka in i Metsä Kolos värld från många olika vinklar och se och uppleva Lapplands Metsälä från många olika vinklar. I det här företaget tror jag att jag fortfarande kommer att kunna förverkliga min årelånga dröm om att kombinera min språkträning och naturentusiasm i professionell bemärkelse ...

Vi föredrar högkvalitativa och ekologiska inhemska alternativ i våra material

Tyst sängar

Vi vill skämma bort våra gäster med en lyxig nattsömn. Vi har valt det finska familjeföretaget MATRI: s Hilja -sängar, som är handgjorda i vår egen fabrik av 100% naturmaterial. Materialsäkerhet är också kärnan i MATRI, varför alla deras produkter endast använder miljövänliga, certifierade material som produceras i Europa. Detta säkerställer en exceptionellt ren, andningsbar och säker sovmiljö.

Hästhår futoner

Vi vill skämma bort våra gäster med lugnande drömmar. Futonmadrassen ger kroppen ordentligt stöd så att musklerna inte behöver spänna sig medan de sover. Den perfekt andningsbara madrassen är gjord endast av rena naturmaterial. Med hästhår kan ett mycket hållbart och luftigt lager skapas i futonen, vilket ger lite ytmjukhet tillsammans med lager av ekologisk bomull och ull. Futonerna är handgjorda i Björneborg i samma familjeföretag där de ekologiska filtar och kuddar vi väljer också är från.

Filtar och kuddar

Vi vill skämma bort våra gäster med inhemska naturprodukter. Filtar och kuddar fyllda med finsk fårull är ett ekologiskt val, eftersom de bionedbryts i jorden. Ull är till sin natur brandsäker och kräver inte tillsats av brandskyddskemikalier och är annars en kemikaliefri produkt. Sängkläder svettas inte ens i varmt väder eftersom det förångar den fukt det absorberar effektivt och håller sig behagligt varm i kyla och fukt. Porin Villa och Peite använder finskt hantverk för att göra plyschskräp av lokalt producerade råvaror.

Påslakan och örngott

Vi vill skämma bort våra gäster med mjuka lakan. Jesus lakan är gjorda för att hålla, uppleva och se mycket, även i generationer. Materialet i linne är vackert, hållbart och miljövänligt naturfiber. Linne är tungt, smidigt och styvare. Andningsbart linne behåller sin svalhet när det är varmt och värmer även på svalare platser.
Tygets komfort och mjukhet ökar bara med tvätt. Finlayson ville göra de mest hållbara plåtarna i världen, för vilka de tog modellen av Turinhöljet som har överlevt till denna dag.

Handdukar

Vi vill skämma bort våra gäster med de bästa handdukarna. Lapua Kankureidens vävning är en nordlig design, inspirerad av Finlands rena och robusta natur. Familjeföretaget väver ansvarsfullt och respekterar miljön redan i fjärde generationen. Endast naturliga råvaror som linne och ull används. Textilier av hög kvalitet håller i årtionden när de sköts om.