Sjön Paasonjärvi

Juni 2021

Naturen vaknar till blomman

Lapplands säsonger är alla värda att uppleva i sig själva, jag är rik när jag fick möjlighet att bosätta mig mitt i naturen. Juni var väldigt varm i år, jag skulle absolut inte ha trott att värmeböljorna skulle fortsätta så länge. Efter en vacker och snöig vinter får min hud andas, jag njuter när jag får känna vattnet, vinden och solen på min kropp. Det bästa stället på morgnarna är Metsä Kolo -piren, vid kaffekoppen, och lyssnar på vindens sus. Det blir lust för yoga på piren. Detta var en av mina drömmar när jag planerade att flytta till Finland vid sjön. Katten snurrar och snurrar på benen. Ett dopp i sjön kröns av en långsam uppvakningsritual. Själen och sinnet vilar på sommaren morgon och kväll, och vid lunch och alltid.

I juni erbjuder skogen flera skatter som är värda att samla och använda för ditt eget välbefinnande. På kvällen tar jag min vackra korg och trädgårdssax och går mot gården i skogen. I somras började jag samla myrröl (lat. Rhododendron tomentosum), denna växt berusar mig med sin doft. Sommarens överlägset mest bekväma jobb är att hänga en ren tvättlapp på ett snöre ovanför mossen för att torka. Det finns planer på att göra Metsä Kolos OMA -tvål av blommor. En annan hitdelikatess är gran, från vilken en uppfriskande skogsdryck sötad med honung gjordes. Fungerar som en följeslagare till vårt färska brunnvatten eller mousserande vin ... Första sommarens tredje lyx är björkblad och en bunden bastupiska. Traditionen med efterbehandling är kul att förklara för mina internationella gäster. Många är upptagna av bara nakenhet, än mindre att slå i bastun. Litet är stort.

Kransar i en träbåt
Träskarna blommar i juni
Juni större kontrakt

Samlingsritualen är vacker. För mig består den av meditativ kvalitetstid, djup tacksamhet och en känsla av lycka.

Så sent som i mitten av maj var sjön täckt av is, i juni hade vattnet värmts till så mycket som 25 grader. Fåglarna häckade och upplopp i dammen, roade på natten när jag vaknade av min sömn. I juni har vi bott i flera dagar i Metsä Kolo. Det månadslånga stora jobbet var flytt och renovering av det gamla lagret. Lagerets läge vid paradplatsen vid sjön var irriterande, det var trots allt lite slarvigt och fult. Jag ville ge det ett nytt liv, så en maskinentreprenör och en erfaren kreditbyman beordrades till platsen, och lagret drogs till en ny plats bredvid en trälada. När vi tar bort brädorna, vänder och stiger upp, har vi ett nytt gammalt och funktionellt lager.

Sommarens höjdpunkt är midsommar. Våra traditioner inkluderar en liten paus från jobbet, bland familjen knyter vi kransar i en träbåt medan vi ro, i vår bastu simmar vi och äter en mängd olika delikatesser vid det vackert täckta bordet i trädgården. Och champagne får inte störas 😉 Vid denna tidpunkt är träsket på gården vitt av träskblommor. Kort tidens känsliga glädjeämnen lever länge i bilder och sinne.

PS! Liten i början av sommaren vänner bry dig inte. Finns det någon av dem i Lappland? Ibland är det, ofta är det inte. Vi har gallrat ut de små träden och buskarna för att tillåta ett litet vindpust att svepa in på gården. Dessutom har vi ett myggnät i bruk.

Författaren är ägare, VD och vaktmästare på Metsä Kolo. 

Vi föredrar högkvalitativa och ekologiska inhemska alternativ i våra material

Tyst sängar

Vi vill skämma bort våra gäster med en lyxig nattsömn. Vi har valt det finska familjeföretaget MATRI: s Hilja -sängar, som är handgjorda i vår egen fabrik av 100% naturmaterial. Materialsäkerhet är också kärnan i MATRI, varför alla deras produkter endast använder miljövänliga, certifierade material som produceras i Europa. Detta säkerställer en exceptionellt ren, andningsbar och säker sovmiljö.

Hästhår futoner

Vi vill skämma bort våra gäster med lugnande drömmar. Futonmadrassen ger kroppen ordentligt stöd så att musklerna inte behöver spänna sig medan de sover. Den perfekt andningsbara madrassen är gjord endast av rena naturmaterial. Med hästhår kan ett mycket hållbart och luftigt lager skapas i futonen, vilket ger lite ytmjukhet tillsammans med lager av ekologisk bomull och ull. Futonerna är handgjorda i Björneborg i samma familjeföretag där de ekologiska filtar och kuddar vi väljer också är från.

Filtar och kuddar

Vi vill skämma bort våra gäster med inhemska naturprodukter. Filtar och kuddar fyllda med finsk fårull är ett ekologiskt val, eftersom de bionedbryts i jorden. Ull är till sin natur brandsäker och kräver inte tillsats av brandskyddskemikalier och är annars en kemikaliefri produkt. Sängkläder svettas inte ens i varmt väder eftersom det förångar den fukt det absorberar effektivt och håller sig behagligt varm i kyla och fukt. Porin Villa och Peite använder finskt hantverk för att göra plyschskräp av lokalt producerade råvaror.

Påslakan och örngott

Vi vill skämma bort våra gäster med mjuka lakan. Jesus lakan är gjorda för att hålla, uppleva och se mycket, även i generationer. Materialet i linne är vackert, hållbart och miljövänligt naturfiber. Linne är tungt, smidigt och styvare. Andningsbart linne behåller sin svalhet när det är varmt och värmer även på svalare platser.
Tygets komfort och mjukhet ökar bara med tvätt. Finlayson ville göra de mest hållbara plåtarna i världen, för vilka de tog modellen av Turinhöljet som har överlevt till denna dag.

Handdukar

Vi vill skämma bort våra gäster med de bästa handdukarna. Lapua Kankureidens vävning är en nordlig design, inspirerad av Finlands rena och robusta natur. Familjeföretaget väver ansvarsfullt och respekterar miljön redan i fjärde generationen. Endast naturliga råvaror som linne och ull används. Textilier av hög kvalitet håller i årtionden när de sköts om.