Kesäkuu 2021

Luonto herää kukkaan

 

Lapin vuodenajat ovat kaikki itsessään kokemisen arvoiset, olen rikas kun sain mahdollisuuden asettua asumaan luonnon keskelle. Kesäkuu oli tänä vuonna hyvin helteinen, en olisi millään uskonut hellejaksojen jatkuvan näinkin pitkään. Kauniin ja lumisen talven jälkeen iho saa hengittää, nautin kun saan tuntea veden, tuulen ja auringon kehollani. Paras paikka aamuisin onkin Metsä Kolon laituri, kahvikupposen äärellä tuulen huminaa kuunnellen. Tulee himo joogata laiturilla. Tämä oli yksi unelmistani suunnitellessani muuttoa Suomeen järven rannalle. Kissa kehrää ja pyörii jaloissa. Pulahdus järveen kruunaa hitaan heräämisrituaalin. Sielu ja mieli lepää kesäaamussa ja -illassa, ja lounaalla ja aina.

Kesäkuussa metsä tarjoaa useita aarteitaan joita kannattaa kerätä talteen ja hyödyntää omaa hyvinvointia ajatellen. Otan illalla kauniin pärekorini ja puutarhasakset ja suuntaan pihamaan metsään. Tänä kesänä aloitin keruun suopursusta (lat. Rhododendron tomentosum), tämä kasvi huumaa minut tuoksullaan. Kesän ehdottomasti mukavin työ on ripustaa puhdas lakanapyykki suopursun yläpuolella sijaitsevalle narulle kuivamaan. Suunitelmissa on valmistuttaa kukinnoista Metsä Kolon OMA saippuaa. Toinen hittiherkku on kuusenkerkkä, josta valmistui hunajalla makeistettu virkistävä metsäjuoma. Toimii raikkaan kaivovetemme tai  kuohuviinin kaverina… Kolmas alkukesään kuuluva luksus on koivunlehdet, ja niistä sidottu saunavihta. Vihtomisperinne on hauska selostaa kansainvälisille vierailleni. Useita askarruttaa jo pelkkä alastomuus, saati sitten saunassa pieksiminen. Pieni on suurta.

Seppeleet puuveneessä
Suovilla kukkii kesäkuussa
kesäkuun suururakka

Keräämisen rituaali on kaunis. Minulla se koostuu meditatiivisesta laatuajasta, syvästä kiitollisuudesta sekä onnellisuuden tunteesta.

Vielä toukokuun puolessa välissä järvi oli jään peittämä, kesäkuussa vesi oli lämmennyt jopa 25 asteiseksi. Linnut pesivät ja mellakoivat lammella, öisin huvitun kun havahdun unesta. Kesäkuussa olemme asustaneet vuoden päivät Metsä Kolossa. Kuukauden kauan odotettu suurtyö oli vanhan varaston siirto ja kunnostus. Varaston sijainti paraatipaikalla järven äärellä harmitti, olihan se hieman rempsallaankin ja rumahko. Tahdoin antaa sille uuden elämän, joten koneurakoitsija ja kokenut luotto-kyläläinen tilattiin paikalle, ja varasto vedettiin puuliiterin viereen uudelle paikalleen. Kun saamme laudat irroitettua, käännettyä ja umpeen laudoitettua on meillä uus-vanha ja toimiva varasto.

Kesän kohokohta on Juhannusjuhla. Meidän perinteisiin kuuluu pieni tauko hommista, perheen kesken sidomme seppeleet puuveneellä soutaen, saunomme, uimme ja syömme puutarhassa kauniisti katetussa pöydässä erilaisia herkkuja. Eikä champanja saa puuttua 😉 Tähän aikaan pihamaan suo on valkoisena suovillan kukista. Lyhyen ajan herkät ilot elää kuvissa ja mielessä kauan.

PS! Alkukesästä pienet ystävätkään eivät vaivaa. Ai onko niitä Lapissa, itikoita? Joskus on, usein ei. Olemme harventaneet pienpuustoa ja pusikoita, jotta pieni tuulenvire pääsee pyyhkäisemään pihapiirissä. Sen lisäksi meillä on käytössä hyttysansa.

Kirjoittaja on Metsä Kolon omistaja, toimitusjohtaja sekä talonmies. 

Suosimme materiaaleissamme laadukkaita ja ekologisia kotimaisia vaihtoehtoja

Hilja-vuoteet

Haluamme hemmotella vieraitamme ylellisillä yöunilla. Olemme valinneet meille sängyiksi suomalaisen perheyrityksen MATRIn Hilja-vuoteet, jotka on valmistettu käsityönä omassa tehtaassa 100% luonnonmateriaaleista. Materiaalien turvallisuus on myös MATRIlla sydämen asia, siksi kaikissa heidän tuotteissaan on käytetty ainoastaan Euroopassa ympäristöystävällisesti tuotettuja, sertifioituja materiaaleja. Tämä takaa poikkeuksellisen puhtaan, hengittävän ja turvallisen nukkumisympäristön.

Hevosenjouhifutonit

Haluamme hemmotella vieraitamme rauhottavilla unilla. Futon patja antaa keholle kunnon tuen, jotta lihasten ei tarvitse jännittyä nukkuessa. Erinomaisesti hengittävä patja valmistetaan vain puhtaista luonnonmateriaaleista. Hevosenjouhella futoniin saadaan luotua hyvin kestävä ja ilmava kerros, joka tuo pientä pintapehmeyttä yhdessä luomupuuvilla- ja villakerrosten kanssa. Futonit valmistetaan Porissa käsityönä samassa perheyrityksessä josta meidän valitsemamme ekologiset peitteet ja tyynyt ovat myös kotoisin.

Peitot ja tyynyt

Haluamme hemmotella vieraitamme kotimaisilla luonnontuotteilla. Suomen lampaan villalla täytetyt peitot ja tyynyt ovat ekologinen valinta, sillä ne hajoaa biologisesti maaperässä. Villa on luonnostaan paloturvallinen eikä siihen tarvitse lisätä palonsuojakemikaaleja ja on muutenkin kemikaalivapaa tuote. Petivaatteet eivät hiosta kuumallakaan säällä sillä ne haihduttavat imemänsä kosteuden tehokkaasti ja pysyvät kylmässä ja kosteassa mukavan lämpiminä. Porin Villa ja Peite valmistaa kotimaisena käsityönä lähellä tuotetuista raaka-aineista muhkeat pehkut.

Pussilakanat ja tyynynpäälliset

Haluamme hemmotella vieraitamme pehmoisilla pellavalakanoilla. Jesus-pellavalakanat ovat tehty kestämään, kokemaan ja näkemään paljon, jopa sukupolvien yli. Materiaalina pellava on kaunis, kestävä ja ympäristöystävällinen luonnonkuitu. Pellava on kankaana painavaa, sileää ja jäykemmin laskeutuvaa. Hengittävä pellava säilyttää viileytensä kuumalla ja lämmittää viileämmässäkin.
Kankaan mukavuus ja pehmeys vain lisääntyvät pesukertojen myötä. Finlayson halusi valmistaa maailman kestävimmät lakanat, joihin he ottivat mallia tähän päivään säilyneestä Torinon käärinliinasta.

Pyyheliinat

Haluamme hemmotella vieraitamme parhailla pyyheliinoilla. Lapuan Kankureiden kudonta on pohjoista designia, jonka inspiraatio syntyy Suomen puhtaasta ja karusta luonnosta. Perheyritys kutoo vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen jo neljännessä polvessa. Käytössä on vain luonnollisia raaka-aineita kuten pellavaa ja villaa. Laadukkaat tekstiilit kestävät oikein hoidettuna vuosikymmeniä.